Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Palais du Roi

Palais du Roi

Belgium, Brüsszel

Az egykor itt állt burgundi és Habsburg-udvar épületeit az 1731-es tűzvész elpusztította és helyére egy kisebb rezidencia épült.

Tovább olvasom

Hotel Hannon

Hotel Hannon

Belgium, Brüsszel

A brüsszeli art nouveau egyik legszebb példája a Hotel Hannon épülete.

Tovább olvasom

Musée Royaux d’Art et d’Histoire

Musée Royaux d’Art et d’Histoire

Belgium, Brüsszel

Belgium nemzeti és nemzetközi történelmi kincsei. A művészeti és történeti múzeum 140 termével a világ legnagyobb és leggazdagabb gyűjteménye.

Tovább olvasom

Musée des Instruments de Musique

Musée des Instruments de Musique

Belgium, Brüsszel

A Hangszermúzeum páratlan hangszergyűjteménye az ókortól napjainkig terjed. A gyűjtemény több mint 6000 darabból áll, a világ legnagyobb gyűjteménye.

Tovább olvasom

Place du Sablon

Place du Sablon

Belgium, Brüsszel

Kötelező brüsszeli program a két Place du Sablon tér a megtekintése.

Tovább olvasom

Milyen város Brüsszel?

Brüsszel nemcsak Belgium, hanem Európa fővárosa is, mivel itt van az Európai Unió központja. Igazi 21. századi metropolisz, a népek valóságos kavalkádja. Brüsszel hivatalosan kétnyelvű. A többség franciául beszél a másik hivatalos nyelv a flamand.

Brüsszel központja két részre osztható. Az Alsóvárosban a történelmileg szegényebb, korábban munkások és bevándorlók lakta negyedben található a város 17. századi központja, a Grand Place, a kozmopolita Place de Brouckére, valamint a történelmi munkásnegyed, a Marolles. A Felsőváros az arisztokrácia lakóhelye, elegáns negyed, a város zöld oázisa, a Parc de Bruxelles körül terül el. A városrészt átszelő Rue Royale a 18. századi Place Royale-ba torkollik, ahol a város legszebb múzeumai találhatók.

A városnak a középkori tornyoktól az európai intézmények csillogó posztmodern épületeiig sokféle stílust felvonultató építészete bizonyítja, hogy Brüsszel fontos szerepet játszott Észak-Európa történelmében. Még mindig látható a középkori brabanti gótika néhány példája, de Európa fővárosában található a világ legszebb flamand reneszánsz építészete, a Grand Place barokk pompája, valamint elegáns neoklasszikus templomok és házak.

Brüsszel évszázadok óta Európa egyik legfontosabb kulturális központja. Császárok és pápák versengtek az itt készült aranyozott kárpitokért és faliszőnyegekért. Innen indult el az art nouveau és lett belőle később art deco.
A 10. század táján alapították a várost, ahol gazdag és a kultúra iránt fogékony polgárság alakult ki. Évszázadokon át a burgundi hercegek központja volt, majd azok révén V. Károly császár rendezte be itt Európa legfényűzőbb udvarát. A 18. században Lotaringiai Károly hívott építészeket és művészeket az udvarba. A 19. század vége és a századforduló a fellendülés és a jólét kora volt. 1958-ban a második világháború utáni első világkiállítás idején Brüsszelbe települt egész Európa. Megalakult az Európai Gazdasági Közösség. Ekkortól tört ki bontási őrület és építési láz a városon, ez a mai napig tart.

Brüsszel Galériák

Grand Place
Brüsszel, Belgium Látnivalók
Hotel Metropole*****
Brüsszel, Belgium Szállás
Frites
Brüsszel, Belgium Vendéglátás
Gare du Midi
Brüsszel, Belgium Vásárlás
La Loge
Brüsszel, Belgium Szabadidő
Atomium
Brüsszel, Belgium Szórakozás

Zakynthos

Zakynthos

Hawaii-szigetek

Hawaii-szigetek